Sunday, January 17, 2016

Berkasih Sayang Sesama Manusia Termasuk Orang Bukan Islam

Bismillahirrahmanirrahim..
(Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..)
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
(Semoga keselamatan, keberkahan, dan kasih sayang (rahmat) dari Allah SWT menyertai kalian..)

Beza kalian dengan orang bukan Islam adalah kebanyakan kalian dilahirkan dalam keluarga Islam dan dari awal lagi kalian sudah didedahkan dengan Islam, tetapi tidak bagi mereka. Sungguh orang Melayu di Malaysia sangat beruntung dalam hal ini namun masih ada yang mensia-siakan peluang yang Allah beri. Itulah orang-orang yang rugi.

Orang bukan Islam yang langsung tiada pengetahuan tentang bagaimanakah agama Islam yang sebenarnya akan menilai Islam melalui kalian. Kalian ibarat duta agama Islam bagi mereka. Tetapi sayang, lebih banyak keburukan yang kalian pamerkan yang bertentangan dengan ajaran agama Islam itu sendiri. "Adakah engkau mendekatkan Aku kepada hamba-hambaKu atau engkau membuatkan mereka makin jauh dariKu?" Mahukah kalian disoal Allah dengan soalan ini di akhirat nanti?

Kalian juga tiada hak untuk memandang mereka dengan pandangan yang serong seolah-olah kalian pasti pengakhiran mereka di mana. Allah sahaja yang berhak menilai dan menghakimi hamba-hambaNya. Mereka juga merupakan hamba Allah, makhluk ciptaanNya. Bukannya kalian sahaja.

Jika ada orang bukan Islam yang sedang membaca di halaman ini, ingin diri khabarkan kepada kalian, Tuhan kita adalah Maha Baik dan Dia tidak akan menzalimi hamba-hambaNya walau sedikit pun. Jika kalian selidik, kalian akan mendapati kitab-kitab suci asal untuk agama-agama terbesar di seluruh dunia menyebut tentang penyembahan Tuhan yang Satu. Hanya ada satu Tuhan. Tetapi agama manakah yang paling jelas keteranganNya? Siapakah Tuhan yang sebenar-benarnya?

Begitu juga tentang kedatangan Nabi Muhammad SAW sebagai utusan terakhir yang diutuskan Tuhan untuk seluruh umat manusia yang ada disebut di dalam kitab-kitab suci asal agama-agama terbesar di seluruh dunia. Tentang bagaimana ramalan tersebut ada di dalam kitab suci agama lain, jawapannya jelas disebut di dalam Al-Quran. Satu fakta yang sukar untuk dinafikan.

Agama ini ibarat institusi pengajian tinggi. Jika kita ingin melanjutkan pelajaran ke sesuatu universiti, pasti kita akan memilih universiti yang terbaik di antara semua. Tugasan terbaik di universiti pastilah bersumberkan high impact journal, bukan sebaliknya. Selidikilah siapa Pencipta kalian. 

Atau supaya kamu tidak mengatakan:" Sesungguhnya orang tua (nenek-moyang) kamilah yang mempersekutukan Allah sejak dahulu, sedang kami ini ialah keturunan yang datang sesudah mereka. Maka, patutkah Engkau (wahai Tuhan kami) hendak membinasakan kami disebabkan perbuatan orang yang sesat dahulu?"
(Quran ; Surah Al-A'raf : ayat 173)

Dan demikianlah Kami menjelaskan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu, agar mereka kembali (kepada kebenaran).
(Quran ; Surah Al-A'raf : ayat 174)

Dan orang yang beriman serta beramal soleh pasti Kami akan hapuskan kesalahan-kesalahan mereka, dan Kami akan membalas apa yang mereka telah kerjakan dengan sebaik-baik balasan.
(Quran : Surah Al-Ankabut : ayat 7)

Diri mempunyai sahabat bukan Islam dan tahun ini persahabatan kami memasuki usia yang ke 19 tahun. Dialah sahabat sejati, sahabat yang paling akrab, dan sangat mengenali diri ini. Untuk pengetahuan kalian, Allah tidak pernah melarang persahabatan tersebut, malah diselitkanNya petunjuk khas untuk sahabat tersebut di dalam Al-Quran.

Ada bezanya di antara orang Islam yang tidak beriman dengan orang Islam yang beriman, begitu juga dengan orang bukan Islam yang zalim dengan orang bukan Islam yang baik. Kalian perlu tahu bezakan. Sekalipun ada di antara mereka yang menzalimi kalian, jika hanya kata-kata keji yang diungkapkan, apalah salahnya jika kalian bersabar dan maafkan mereka. Benar, kalian ada hak untuk membela diri, tetapi jika kalian dapat bersabar, itu lebih mulia di sisi Allah. Kepada Allah jualah diserahkan segala urusan. Tiada siapa pun yang akan terlepas di Hari Pembalasan.

Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana dalam urusan agama, dan tidak mengusir kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.
(Quran ; Surah Al-Mumtahanah : ayat 8)

Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang yang memerangi kamu dalam urusan agama, dan mengusir kamu dari kampung halaman kamu, serta membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah), sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang yang zalim.
(Quran ; Surah Al-Mumtahanah : ayat 9)

Dan berperanglah dalam (menegakkan dan mempertahankan) agama Allah ke atas orang-orang yang memerangi kamu, (tetapi) janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan); kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang menceroboh (melampaui batas).
(Quran ; Surah Al-Baqarah : ayat 190)

Kemudian jika mereka berhenti memerangi kamu (maka berhentilah kamu); kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. 
(Quran ; Surah Al-Baqarah : ayat 192)

Dan perangilah mereka itu sehingga tidak ada lagi fitnah, dan (sehingga) ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti maka tidaklah ada permusuhan lagi melainkan terhadap orang-orang yang zalim.
(Quran ; Surah Al-Baqarah : ayat 193)

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail