Tuesday, January 12, 2016

Malaysia, Tuhanmu Murka Part 4

Bismillahirrahmanirrahim..
(Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..)
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
(Semoga keselamatan, keberkahan, dan kasih sayang (rahmat) dari Allah SWT menyertai kalian..)

Kebanyakan kalian apabila diberitahu yang kalian sebenarnya mempersekutukan Allah (syirik), kalian terus melenting dan dengan yakinnya menafikan sedangkan secara terang-terangan kalian mempersekutukanNya. Kalian menganggap syirik itu hanyalah untuk sesiapa yang terlibat dengan unsur-unsur pemujaan yang melibatkan Jin dan ilmu hitam atau menyembah berhala sedangkan itu hanya salah satu contoh perbuatan syirik. Di dalam Al-Quran terdapat banyak contoh perbuatan mempersekutukan Allah dengan sesuatu.

Syirik terbahagi kepada dua; Syirik Khafi (syirik kecil, tersembunyi) dan Syirik Jali (syirik besar, terang). Diri tidak akan menerangkan kesemuanya di sini. Biarlah para agamawan yang lebih arif tentang hal ini menerangkan kepada kalian. Allah sangat murka dengan kalian kerana tanpa rasa bersalah, kalian mempersekutukanNya dengan sesuatu. Dengan mempersekutukanNya, kalian sebenarnya meyakini wujud kuasa lain selain Allah dan mengutamakan yang lain selain Allah. 

Berikut adalah beberapa contoh mempersekutukan Allah dengan sesuatu.

  • Khurafat dan pantang larang karut Melayu.
  • Terlalu menyayangi seseorang atau dunia lebih dari Allah.
  • Mengutamakan hukum dan undang-undang ciptaan manusia dan menolak Hukum Hudud ciptaan Allah. 
  • Meyakini api yang menyebabkan kebakaran, bukannya kuasa Allah.
  • Seharian melayari laman sosial seperti Facebook tanpa mengingati Allah.
  • Meyakini manusia yang memberi rezeki, bukannya Allah.
  • Mengabaikan solat fardhu kerana mengutamakan kerjaya.
  • Tidak mahu membayar zakat.
  • Bertuhankan hawa nafsu.

Kalian memandang remeh hal ini tetapi sebenarnya mengundang kemurkaan besar Pencipta.

Dan apabila manusia ditimpa oleh sesuatu bahaya, mereka berdoa kepada Tuhannya dengan kembali bertaubat kepadaNya, kemudian apabila Dia memberikan sedikit rahmatNya kepada mereka, tiba-tiba sebahagian mereka mempersekutukan Allah.
(Quran ; Surah Al-Rum : ayat 33)

Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya dengan sesuatu dan dia mengampuni dosa selain syirik bagi siapa yang Dia kehendaki. Barangsiapa mempersekutukan Allah, maka sesungguhnya dia telah berbuat dosa yang besar.
(Quran ; Surah Al-Nisa' : ayat 48)

Dan sesungguhnya, jika engkau bertanya kepada mereka: "Siapakah yang mencipta langit dan bumi?" Sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah."
 Katakanlah (kepada mereka): "Kalau demikian, bagaimana fikiran kamu tentang yang kamu sembah selain dari Allah itu (mempersekutukan Allah)? Jika Allah hendak mendatangkan bencana kepadaku, dapatkah mereka mengelakkan atau menghapuskan bencana itu? atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku, dapatkah mereka mencegah rahmatNya itu?" 
Katakanlah lagi: "Cukuplah Allah bagiku. KepadaNyalah orang yang bertawakal berserah diri."
(Quran ; Surah Az-Zumar : ayat 38)

Itulah petunjuk Allah, Dia memberi petunjuk kepada siapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya. Seandainya mereka mempersekutukan Allah, nescaya lenyaplah daripada mereka amalan yang telah mereka kerjakan. 
(Quran ; Surah Al-An'am : ayat 88)

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail