Sunday, May 8, 2016

Kunci Kebangkitan Islam Kedua Di Dalam Al-Quran

Bismillahirrahmanirrahim..
(Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..)
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
(Semoga keselamatan, keberkahan, dan kasih sayang (rahmat) dari Allah SWT menyertai kalian..)

3 kunci Kebangkitan Islam Kedua.

Ketika Kami mengutus kepada mereka dua orang pemberi peringatan lalu mereka mendustakannya; kemudian Kami kuatkan (mereka) dengan pemberi peringatan yang ketiga, lalu mereka berkata: "Sesungguhnya kami diutus kepada kamu."
(Quran ; Surah Yasin : ayat 14)

Sesungguhnya Allah telah memilih Adam, Nuh, keluarga Ibrahim dan keluarga Imran melebihi segala umat.
(Quran ; Surah Ali-Imran : ayat 33)

Dan (ingatlah) ketika Kami mengambil perjanjian daripada engkau sendiri dari Nuh, Ibrahim, Musa, dan Isa putera Maryam; dan Kami telah mengambil daripada mereka perjanjian yang teguh.
(Quran ; Surah Al-Ahzab : ayat 7)

Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW. Mukjizat adalah satu keajaiban. Lebih hebat daripada kejadian Nabi Musa membelah laut, lebih hebat daripada kejadian Nabi Muhammad SAW membelah bulan. Apa yang Allah simpankan di dalam Al-Quran untuk disampaikan kepada umat akhir zaman setelah ketiadaan Nabi dan Rasul adalah tanda kebesaran Allah yang tidak boleh dipertikaikan.

Selama ini kalian sudah memperlakukan kesilapan dalam menilai Al-Quran. Selain mengandungi hukum-hakam Allah, kebesaran Allah, peringatan, dan jalan agama Islam yang lurus, Al-Quran juga mengisahkan tentang apa yang telah berlaku di dunia dan akan berlaku di akhirat. Tetapi ada yang kalian terlepas pandang. Al-Quran sebenarnya mengandungi petunjuk tentang apa yang sedang berlaku di dunia pada saat ini dan akan berlaku di dunia. Allah Maha Bijaksana dalam mengisi KalamNya. Ayat-ayat di bawah berkait rapat dengan tiga ayat kunci Kebangkitan Islam Kedua di atas.

Dan Kami abadikan Nuh di kalangan orang-orang yang datang kemudian.
(Quran ; Surah As-Saffat : ayat 78)

Dan Kami abadikan Ibrahim di kalangan orang-orang yang datang kemudian.
(Quran ; Surah As-Saffat : ayat 108)

Dan Kami abadikan Musa dan Harun di kalangan orang-orang yang datang kemudian.
(Quran ; Surah As-Saffat : ayat 119)

Dan Kami abadikan Ilyas di kalangan orang-orang yang datang kemudian.
(Quran ; Surah As-Saffat : ayat 129)

Allah sahaja yang berhak mengubah ayat-ayatNya mengikut zaman yang Dia kehendaki. Allah memperingatkan kalian supaya jangan merasa cukup dengan ilmu yang ada dengan kalian sekarang. Jiwa orang yang benar-benar beriman akan tunduk dan patuh kepada segala keterangan Al-Quran yang sampai kepada mereka dan tidak memperdebatkan ayat keterangan Allah yang sampai kepada mereka tanpa ilmu dan bukti hanya kerana ianya sesuatu di luar pengetahuan mereka dan bertentangan dengan keinginan mereka.

Kerana pada masa mereka didatangi para rasul (pemberi peringatan) yang diutus kepada mereka dengan membawa keterangan-keterangan yang nyata, mereka merasa senang (cukup) dengan pengetahuan yang ada pada mereka dan dengan yang demikian mereka pun diliputi oleh azab yang dahulu mereka memperolok-olokkannya.
(Quran ; Surah Ghafir : ayat 83)

Apa sahaja ayat keterangan yang Kami nasakhkan (batalkan), atau yang Kami tinggalkan (atau tangguhkan), Kami datangkan ganti yang lebih baik daripadanya, atau yang sebanding dengannya. Tidakkah kamu mengetahui bahawasanya Allah Maha Kuasa ke atas segala sesuatu?
(Quran ; Surah Al-Baqarah : ayat 106)

Apa yang kalian tahu tentang akhir zaman di dalam setiap kitab yang kalian pelajari, termasuk hadith-hadith sahih, itu sebenarnya belum sampai 1/10. Selebihnya Allah simpan di dalam Al-Quran dan diajarkanNya kepada orang-orang tertentu untuk disampaikan kepada semua. 

Dan (ketahuilah bahawa) umat-umat yang terdahulu sebelum mereka telah juga mendustakan, sedang mereka itu belum sampai menerima satu persepuluh daripada apa yang telah Kami beri kepada umat-umat yang terdahulu itu; namun mereka mendustakan para RasulKu (pemberi-pemberi peringatan). Maka perhatikanlah bagaimana dahsyatnya akibat kemurkaanKu.
(Quran ; Surah Saba : ayat 45)

Al-Quran adalah saksi kepada semua kitab-kitab hadith. Tentang Imam Mahdi dan pengikut-pengikutnya juga sudah Allah terangkan dengan jelas di dalam Al-Quran. Berpegang teguhlah kepada Al-Quran. Kunci untuk tadabbur hanya iman dan taqwa. Perbaiki hubungan kalian dengan Allah, insya Allah Allah akan permudahkan kalian untuk memahaminya. 

Dan apa yang Kami wahyukan (ilhamkan) kepadamu adalah yang benar, membenarkan Kitab-kitab sebelumnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Mengetahui, lagi Maha Melihat dan memerhatikan.
(Quran ; Surah Fatir : ayat 31)

Kemudian kitab itu Kami wariskan kepada orang-orang yang Kami pilih dari kalangan hamba-hamba Kami, lalu di antara mereka ada yang berlaku zalim kepada dirinya sendiri (dengan tidak mengendahkan ajaran Al-Quran), dan di antaranya ada yang bersikap sederhana, dan di antaranya pula ada yang mendahului (orang lain) dalam berbuat kebaikan dengan izin Allah. Yang demikian itu adalah kurnia yang besar.
(Quran ; Surah Fatir : ayat 32)

Baca hadith sahih mengenai bintang berekor yang bakal muncul di timur. Baca juga tentang hadith-hadith akhir zaman, terutamanya tentang peralihan zaman. Allah mengkhabarkan zaman moden iaitu zaman fitnah dajjal ini bakal berakhir beberapa tahun sahaja lagi.

Dan tidaklah menjadi kebiasaan Tuhanmu membinasakan mana-mana negeri sebelum Dia mengutus ke ibu negeri itu seorang Rasul (pemberi-pemberi peringatan) yang akan membacakan kepada penduduknya ayat-ayat keterangan Kami, dan tidaklah menjadi kebiasaan Kami membinasakan mana-mana negeri melainkan setelah penduduknya melakukan kezaliman.
(Quran ; Surah Al-Qasas ; ayat 59)

Dan tidaklah Kami membinasakan mana-mana negeri, melainkan setelah diutus kepadanya terlebih dahulu, orang-orang yang memberi peringatan.
(Quran ; Surah Ash-Shuara : ayat 208)

Untuk memperingatkan mereka, dan Kami tidak sekali-kali berlaku zalim.
(Quran ; Surah Ash-Shuara : ayat 209)

Tadabbur. Hayati Al-Quran tentang kaum-kaum yang sudah dibinasakan Allah, terutamanya tentang perbezaan antara Nuh, Musa, dan Ibrahim serta penolakan yang dibuat kaum mereka. Allah Maha Teliti. Setiap ayat dan jalan cerita adalah petunjuk untuk sebarang kejadian yang sedang dan bakal berlaku. Al-Quran adalah peringatan dari Allah. Jika kalian gagal untuk bertadabbur dan berpaling dari peringatan yang diberi, walaupun kalian tahu tentang Imam Al-Mahdi dan pengikut-pengikutnya, kemungkinan besar kalian termasuk dalam golongan yang mendustakan mereka.

Allah memulakan penciptaan, kemudian Dia mengulanginya kembali, kemudian kepadaNyalah kamu akan dikembalikan.
(Quran ; Surah Ar-Rum : ayat 11)

Maka adakah Kami telah letih dengan penciptaan yang pertama? Tidak! Bahkan mereka berada dalam keadaan keliru dan ragu-ragu tentang penciptaan yang baru.
(Quran ; Surah Qaf : ayat 15)

Dan demi sesungguhnya, kamu telah tahu penciptaan yang pertama, mengapa kamu tidak mengambil pelajaran?
(Quran ; Surah Al-Waqiah : ayat 62)

"Kenaikan harga buah-buahan tempatan yang hanya berlaku kepada buah-buahan tidak bermusim itu hanya bersifat sementara berikutan cuaca yang panas mengakibatkan pengeluaran buah yang sedikit."
(Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Selangor dan Wilayah Persekutuan, Mansor Omar, 2013)

Dan sesungguhnya Kami telah menimpakan Firaun dan kaumnya dengan musim kemarau dan kekurangan buah-buahan, supaya mereka insaf mengambil pelajaran.
(Quran ; Surah Al-Araf : ayat 130)

Dan apabila dikatakan kepada mereka: "Apakah yang diturunkan oleh Tuhan kamu?" Mereka menjawab: "Cerita-cerita dongeng orang-orang dahulu kala.
(Quran ; Surah An-Nahl : ayat 24)

Al-Quran bukan 'kisah dongeng zaman dahulu'. Cukup Allah sebagai saksi antara diri ini dan kalian semua. Demi Allah.

Jika kalian yakin, sama-sama kita berjihad dan sebarkan peringatan-peringatan Allah ini kepada seramai yang mungkin, Muslim dan Non Muslim. Apa pun penerimaan mereka, itu antara mereka dan Allah. Tugas kita hanya menyampaikan, Allah akan permudahkan.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail