Saturday, February 27, 2016

Berhenti Berprasangka

Bismillahirrahmanirrahim..
(Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..)
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
(Semoga keselamatan, keberkahan, dan kasih sayang (rahmat) dari Allah SWT menyertai kalian..)

Setelah mendengar maklum balas yang diterima oleh sahabat-sahabat perjuangan, semakin jelas apa yang didedahkan Allah kepada diri tentang beberapa golongan dari kalian. Kalian yang mengabaikan peringatan-peringatan ini hanyalah menurut sangkaan kalian semata-mata.

Dan kebanyakan mereka, tidak menurut melainkan sesuatu sangkaan sahaja. Sesungguhnya sangkaan itu tidak sedikit pun berguna untuk menentukan kebenaran. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.
(Quran ; Surah Yunus : ayat 36)

Ingatlah! Sesungguhnya kepunyaan Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan mereka yang menyeru sesuatu yang lain Allah sebagai sekutuNya, mereka tidak menurut (sesuatu keyakinan). Mereka hanya menurut sangkaan semata-mata, dan mereka hanyalah orang-orang yang menduga-duga.
(Quran ; Surah Yunus : ayat 66)

Diri tidak bertanggungjawab dengan apa sahaja yang kalian lakukan. Itu antara kalian dan Allah. Tugas diri hanyalah menyampaikan apa yang diperintahkanNya sahaja.

Maka sesungguhnya Kami memudahkan Al-Quran ini dengan bahasamu, supaya engkau memberi khabar gembira dengannya kepada orang-orang yang bertaqwa, dan supaya engkau memberi amaran dengannya kepada kaum yang membangkang.
(Quran ; Surah Maryam : ayat 97)

Bagi kalian yang tidak dapat merasai kekuatan ayat-ayat Al-Quran dan masih berasa selesa dengan keadaan kalian sekarang, semoga ayat ini dapat membuka mata kalian semua.

Jikalau sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan ketakutannya kepada Allah. dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.
(Quran ; Surah Al-Hasyr : ayat 21).

Ayat-ayat Al-Quran bukanlah untuk golongan-golongan yang tertentu. Tetapi untuk seluruh umat manusia, orang Islam dan bukan Islam. Sudah diri jelaskan dalam bahasa yang mudah difahami untuk setiap keterangan Al-Quran yang diberi, juga menjelaskan apakah Jihad Fisabilillah yang sebenarnya, memandangkan diri menyedari hakikat tidak semua orang dapat memahami. Tetapi masih banyak di antara kalian yang malas membaca dengan teliti setiap entry di dalam blog ini, kalian lebih tertarik dengan isu-isu duniawi, dan mudah sekali kalian menghakimi.

Itulah ayat-ayat keterangan Allah yang Kami bacakan kepadamu untuk menegakkan kebenaran; maka dengan perkataan yang manakah lagi mereka hendak beriman (selain ayat-ayat Al-Quran), sesudah penerangan Allah dan tanda-tanda kekuasaanNya (mereka tidak mahu memahami dan menelitinya)?
(Quran ; Surah Al-Jathiyah : ayat 45)

Ingin diri bertanya sesuatu.
  • Beranikah kalian menegur dan berterus-terang dengan orang-orang berpengaruh di Malaysia tentang kesalahan dan dosa mereka dengan mengemukakan ayat-ayat Al-Quran?
  • Apa kalian fikir dengan menyebarkan rungutan, menghentam orang sana dan sini, mengumpulkan like, share, dan view di laman sosial sebanyak yang mungkin dapat mengubah keadaan negara kita?
  • Tidak yakinkah kalian dengan teguran Allah kepada mereka juga kepada diri kalian sendiri melalui ayat-ayat kitab suci Al-Quran?
  • Dan kalau pun kalian berani menegur serta mengemukakan ayat Al-Quran kepada mereka yang berkenaan, apa kalian berani menggunakan nama Allah dengan mengatakan Allah lah yang menegur seseorang atau sesuatu isu dengan menggunakan ayat sekian-sekian, sedangkan Allah langsung tidak berbicara dengan kalian dan kalian sendiri yang memilih ayat tersebut?

Allah mahu mengabulkan doa kita semua dalam mengubah keadaan negara kita ke arah yang lebih baik. Ingin diri dedahkan di sini, perubahan ini bukan sahaja untuk Malaysia, bahkan permulaan untuk kebangkitan Islam yang kedua. Sudah diri tekankan, senjata kita adalah Al-Quran. Tetapi setelah datang kebenaran yang tidak seiring dengan keinginan kalian, angkuh sekali sebahagian kalian berpaling. Bukan semua, tetapi segelintir. Sekadar menyedapkan hati walaupun sudah Allah menyatakan kebanyakan kalian akan berpaling. Tidak cukup yakinkah kalian dengan ayat-ayat Allah? Maaf kerana mengecewakan kalian kerana tiada unsur-unsur perkauman, politik, hiburan, yang dimuatkan di blog ini, hanya keterangan dari Al-Quran semata-mata.

Dan mengapa kamu tidak mahu berperang di jalan Allah (untuk menegakkan agama Islam) dan (untuk membela) orang-orang yang tertindas dari kaum lelaki, perempuan dan kanak-kanak, iaitu mereka yang selalu berdoa :
"Wahai Tuhan kami! Keluarkanlah kami dari negeri ini, yang penduduknya zalim. Berikanlah kami perlindungan dari sisiMu, dan berikanlah kami dari pihakMu seorang pemimpin yang membela kami".
(Quran ; Surah An-Nisa : ayat 75)

Tidakkah engkau (hairan) melihat orang-orang yang mendakwa bahawa mereka telah beriman kepada Al-Quran yang telah diturunkan kepadamu dan kepada apa yang telah diturunkan sebelummu? Mereka suka hendak berhakim kepada Taghut, padahal mereka telah diperintahkan supaya kufur ingkar kepada Taghut itu. Dan Syaitan pula sentiasa hendak menyesatkan mereka dengan kesesatan yang amat jauh.
(Quran ; Surah An-Nisa : ayat 60)

Wallahi, tidaklah diri ini memandai-mandai memilih sendiri ayat-ayat Al-Quran untuk dipaparkan. Pilihan ayat yang diletakkan di sini semuanya dipilih sendiri oleh Allah. Diri hanya mengajak kalian untuk menjadi seorang yang bertaqwa, taat kepada Allah dan Rasul. Sekali lagi diri tegaskan, bukanlah diri ini yang perlu kalian yakini. Diri tidak mahu apa-apa dari kalian. Jika kalian masih ragu-ragu, ikhlaskan diri kalian semasa dalam solat, dan pohonlah kepada Allah supaya kalian diberi petunjuk olehNya.

Allah sudah mengkhabarkan hal ini hanya akan menambahkan kederhakaan dan kekufuran kebanyakan dari kalian. Sungguh diri tidak gentar dengan pandangan kalian kepada diri dan apa-apa sahaja komen negatif mahupun fitnah yang diterima. Cukup Allah menjadi Saksi dan Pembela.

Celakalah bagi tiap-tiap pendusta yang berdosa.
(Quran ; Surah Al-Jathiyah : ayat 7)

Yang mendengar ayat-ayat Allah ketika dibacakan kepadanya, namun dia tetap berlagak sombong (enggan menerimanya), seolah-olah ia tidak mendengarnya; maka peringatkanlah dia dengan azab yang pedih.
(Quran ; Surah Al-Jathiyah : ayat 8)

Dan apabila sampai ke pengetahuannya sesuatu dari ayat-ayat keterangan Kami, ia menjadikannya ejek-ejekan; mereka yang demikian keadaannya, akan beroleh azab yang menghina.
(Quran ; Surah Al-Jathiyah : ayat 9)

Al-Quran ini ialah hidayah petunjuk yang cukup lengkap; dan orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Tuhannya, mereka akan mendapat azab yang besar.
(Quran ; Surah Al-Jathiyah : ayat 11)

Terserah jika kalian tidak mahu percaya kepada diri ini. Tapi jangan sesekali kalian berpaling dari ayat-ayat peringatan Allah. Allah akan mengilhamkan kepada orang-orang yang Dia kehendaki iaitu orang yang benar-benar beriman yang kesemua peringatan, teguran, dan amaran ini benar-benar dariNya dan tidaklah diri ini berani berdusta menggunakan nama Allah walaupun untuk kebaikan. Perlu tadabbur dengan ayat di bawah.

Dan (ingatlah) ketika Aku ilhamkan kepada pengikut-pengikut nabi Isa yang setia: "Berimanlah kamu kepadaKu dan kepada RasulKu!" Mereka menjawab: "Kami telah beriman, dan saksikanlah, bahawa sesungguhnya kami orang-orang Islam yang patuh (kepada seruanMu)"
(Quran ; Surah Al-Maidah : ayat 111)

Jika kalian sudah tergolong dalam golongan tersebut, banyakkan bersyukur dan bertasbih kepadaNya. Jika kalian mahu tergolong dalam golongan tersebut, kalian pohonlah seikhlas hati kepada Allah supaya kalian digerakkan hati dan diberikanNya petunjuk. Jika kalian tetap mahu berpaling, diri berlepas diri dari apa yang kalian lakukan, urusan itu antara kalian dan Allah. Allah sudah ulang di dalam Al-Quran, Allah tidak akan memberi petunjuk kepada kaum yang fasik, kafir. Semoga kalian tidak tergolong dalam golongan ini. Aamiin.

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail