Sunday, January 17, 2016

Taman Sosial Atau Laman Neraka?

Bismillahirrahmanirrahim..
(Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..)
Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
(Semoga keselamatan, keberkahan, dan kasih sayang (rahmat) dari Allah SWT menyertai kalian..)

Amat mengecewakan apabila melihat banyak di antara kalian yang menyalahgunakan laman sosial. Langsung tiada sebarang pengawasan atau penapisan dari pihak yang bertanggungjawab. Viral palsu atau fitnah semakin berleluasa seolah-olah ia perkara biasa. Kalian sudah tidak tahu membezakan di antara dosa dan pahala, juga jalan ke Syurga dan jalan ke Neraka.

Kalian membuka aib orang lain dan aib diri kalian sendiri. Kalian riak mempamerkan segala kemewahan yang Allah beri. Kalian menyalahgunakan kalimah Allah yang suci. Kalian menggunakan kalimah Astaghfirullah, Subhanallah, Alhamdulillah, Laa ilaaha illallah, Allahuakbar untuk kepentingan peribadi. Dan macam-macam lagi yang tidak sanggup diri sebut di sini.

Ingin diri berkongsi sesuatu. Tahukah kalian Allah Maha Cemburu? Tahukah kalian mata ini pernah dicucuk olehNya kerana dua malam berturut-turut diri ber'Muka Buku'? Tahukah kalian Allah menjauhkan semua kelalaian yang boleh membuatkan diri jauh dari Yang Satu? Sekarang kalian tahu.

Alhamdulillah masih ada pihak yang bersungguh-sungguh menegakkan amar makruf, nahi mungkar di laman sosial. Namun terlalu banyak perkara haram di laman sosial yang membuatkan Allah tidak sanggup membiarkan diri ini melihatnya. Sudah diunisntall app laman sosial tersebut semata-mata ingin mencapai redha Allah. Sekali-sekala sahaja dibuka untuk mengetahui perkembangan isu semasa. Itu pun pada waktu-waktu tertentu sahaja. Pendaki Mahligai Makrifat's Facebook Page pun sudah diri serahkan kepada sahabat perjuangan untuk dikawal selia.

Bagaimana pula dengan kalian semua? Masih mahu menutup mata?

0 comments:

Post a Comment

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Free Samples By Mail